"שום דבר איננו קבוע, מלבד שינוי". הרקליטוס
טבעו של שינוי
שינוי משמעותו חיים. חיים משמעותם שינוי. כל מה שחי משתנה וזה קורה באופן רציף וקבוע.
גם כשהמצב "איננו טוב", זה מצב שמשתנה מרגע לרגע ממצב "לא טוב" אחד, למצב "לא טוב" אחר.
שינוי חיובי חייב לבוא מבפנים, כלומר מהכוח הפנימי של האדם, או של החברה, שהיא קבוצת אנשים הפועלת יחד למטרות משותפת.
דבר שאיננו משתנה מהכוח הפנימי של עצמו נחשב למת. הוא מאפשר לשינויים להתרחש מהכוח החיצוני של המציאות.
שינוי משמעותו חיים. חיים משמעותם שינוי. כל מה שחי משתנה וזה קורה באופן רציף וקבוע.
גם כשהמצב "איננו טוב", זה מצב שמשתנה מרגע לרגע ממצב "לא טוב" אחד, למצב "לא טוב" אחר.
שינוי חיובי חייב לבוא מבפנים, כלומר מהכוח הפנימי של האדם, או של החברה, שהיא קבוצת אנשים הפועלת יחד למטרות משותפת.
דבר שאיננו משתנה מהכוח הפנימי של עצמו נחשב למת. הוא מאפשר לשינויים להתרחש מהכוח החיצוני של המציאות.
לדוגמא: גופה של בעל חיים שנדרס ברחוב, גזע של עץ שנכרת ומוטל בשולי השביל, או אפילו קליפה מתה שעדיין תלויה על העץ, ממשיכים להשתנות הן מכוח מזג האויר והן מכוח התולעים והנמלים והריקבון שחל בהם, אך החיה או הצמח אינם משפיעים יותר על הנעשה בגופם.
הקצב של השינוי יכל להיות מהיר וגם איטי. פעמים רבות הוא איננו נראה בקלות לצופה מהצד, אך הוא תמיד קיים והאפקט שלו הוא מצטבר.
היקום משתנה, כדור הארץ משתנה, ההרים והימים משתנים, הבית שלנו משתנה, אפילו הפירמידות במצרים משתנות (במהלך אלפי שנים), ו. . . גם אנו והארגונים בהם אנו פועלים משתנים כל הזמן.
אם אנו מחפשים חיים, אם אנו מחפשים חיות, אנו חייבים לאפשר שינויים ואפילו לקדם אותם, כי כשמונעים שינויים אנו בעצם יוצרים את המוות.
עוצמתו של שינוי נמדדת במרחק בין המצבים, כלומר ברמת השוני בין המצב אחד למשניהו בכל המימדים, ובקצב תהליך המעבר ממצב אחד למצב האחר.
שינויים הם דבר נפלא, אך שינוי מוצלח דורש את המוכנות של הארגון, מנהליו ועובדיו, לאפשר לעצמם את ההזדמנות ליהנות מהשינוי.
לפי פרופ. יצחק אדיג'ס, מה שגורם לארגונים רבים ל- 'סרטן ארגוני' הוא דווקא ריבוי ותכיפות השינוים.
כשארגון ומנהליו אינם מוכנים לשינויים, ריבוי השינויים מנביט בתוכו מנהלים המתפקדים כמו 'בולי עץ מתים', כלומר כאלה שמכריזים שאינם מתנגדים לשינוי, אך בפועל לא עושים דבר כדי לממשו. הדרך העיקרית למנוע 'סרטן ארגוני' כזה היא לעשות תהליכים שקופים ולהכניס מכסימום אנשים לכל תמונה של הנעשה, כי קיימת אפשרות סבירה שאלו שלא יהיו בתמונה גם "יפלו" ממנה.
שינוי נכון איננו מתרחש בבת אחת, הוא קורה בהדרגה, בצורה מאד התפתחותית (אבולוציונית), בצורה מאוזנת המקשיבה הייטב למציאות ומגיבה אליה.
ראו בסרטון העליון שמימין איך צומחים הזרעים ונובטים ברציפות מהאדמה באופן ההדרגתי. אף שלא נראית התרחשות כלשהי מעל פני האדמה השינוי ההדרגתי הפנימי התרחש בעוצמה מתחת לקרקע, במקום אותו העין איננה רואה. וראו בסרטון התחתון איך הופך בהדרגה הזחל לגולם ומגולם לפרפר מונארך יפיפה.
מסתבר ששינוים גדולים נעשים בטבע בצורה אבולוציונית, מתפתחת ורציפה וללא צורך במהפכות מהירות וקיצוניות. גם צונמי, סערות והתפרצויות הרי געש הינם אירועים נדירים אשר התרחשו בהדרגה ואיטיות לפני שהתפרצו החוצה. חשוב לשים לב לכך שקצב התפתחותו של השינוי איננו קבוע, והוא יכל להראות לפעמים מהיר ולפעמים איטי. באותן תקופות בהן נראה השינוי מתפתח באיטיות, ישנה האפשרות שכיחה שבפנים מתרחש השינוי בצורה מהירה ומשמעותית, אף שכלפי חוץ זה טרם נראה.
זה כמו המצב בסרטון של זרע החמניה, בו הזרע אשר נטמן באדמה ועוברות שתי יממות מלאות במהלכן לא נראה שקורה דבר, אך מתחת לפני השטח השינוי מתרחש בכל עוצמתו.
כמו בטבע, גם שינוי ארגוני עוצמתי ונכון יעשה תמיד בדרך הדרגתית ולפעמים הקצב שלה יראה איטי כלפי חוץ, אף שבמציאות הפנימית הוא עובד חזק ומחלחל פנימה ובהמשך יצא החוצה בעוצמה. וכמו בארגון, כך גם בגולם, לא נכון יהיה להאיץ את השינוי ולדלג על שלבים, כפי שאם נסייע לפרפר לצאת מהגולם, הוא לא יוכל בהמשך לפרוש כנפיים ולעוף.
מה שחשוב תמיד בכל שינוי הספציפי הוא הפונקציונליות שהוא יוצר, כלומר התוצאה שלו בשטח והערך שהוא יוצר עבור הסביבה. מצד שני, אנו חייבים להתבונן ולהיות ערים מאד לתגובה של סביבתנו בשעה שאנו משתנים, כי אם נתעלם ממה שהמציאות מראה לנו, נוכל להחמיץ את הרמזים החשובים ביותר שניתנו לנו כדי למצות את השינוי.
"עלינו להפיץ ולהעניק לאחרים את מה שאנו מקבלים או לומדים, הן משום שזו הדרך היחידה שיש לנו לבטא במעשים את התודיה שלנו על מה שזכינו לקבל, והן בשל ההבנה שבדרך זו אנו גם מפנים מקום כדי לקבל עוד".
להלן נפרט את תריסר השלבים הנכונים הדרושים ליצירתו של שינוי נכון ומאוזן, כזה שמייטיב עם כל המעורבים בו, ובהנשך גם נפרט תריסר שגיאות שכיחות שממש מכשילות את תהליך יצירתו של כל שינוי.
ממדי השינוי הארגוני
השינוי הארגוני מעשה בשישה ממדים נפרדים, כאשר כל ששת הממדים הללו שזורים זה בזה ומשפיעים זה על זה, ולכן הכרחי לטפל בהם בו זמנית. הכרחי גם לטפל בכולם, משום שחוסר טיפול בממד אחד מהם יקשה מאד על השינוי של האחרים להתרחש, ויהיה מתח רב ביניהם שימצא את המוקדים שלו להתפרץ מעל לשטח.
לדוגמא: אם עובדים על שינוי תרבות מערכות היחסים בין העובדים ומנסים לעורר את הפתיחות לשתף ולחלוק מידע ולשתף פעולה, אך נהלי התגמול של העובדים ממשיכים לעודד תחרות ביניהם, כאשר מובן מהם שאם עובד אחד מביא תוצאות טובות יותר מחברו, יהיה התגמול שלו על חשבון התגמול של חברו, אזי יחבל מנגנון התגמול הזה בכל הבנות החדשות ולא יאפשר להן להתאקלם, עד אשר נטפל בו ונשנה אותו מהערכים אשר ביסודו.
יחד עם השילוב ההדוק שתיארנו, אנו רואים שקיים סדר ראשוני שנראה כמוביל את תהליך השינוי ואת שרשרת ההשפעות ההדדיות בין הממדים. בשרטוט שלהלן נוכלל לראות את ששת הממדים הללו, את סדר התנועה ביניהם יחד עם יחסי ההדדיות והחפיפה ביניהם.
בכל תהליך של שינוי ארגוני נדרש שינוי במערך הכולל של העמדות, התפיסות והשיטות המגדירים את החשיבה (פרדיגמות), ועל בסיס ניתוח ביקורתי של העבר ויצירת מרחבי למידה פנימיים חדשים ניתן להוביל לפיתוח מכלול תפיסות עולם חדשות. מדובר בשינוי באופן תפיסת העולם, בהבנה של החוקים הנראים והלט נראים, בדרך ההתבוננות בקשיים, במידת הנוקשות והתנגדות לשינוי לעומת הנכונות להתגמש, במידת הצורך במאמץ, ביחס לתחרות ולמתחרים, וכד'.
זה מחייב אותנו לייצר את ההקשר המתמשך ואת ההבנה המשותפת ביחס לאתגרים העומדים בפני הארגון ולדרכים להתמודד עמם.
הפרדיגמה הארגונית משתנה יחד עם דפוסי הפעולה. כל שינוי ארגוני מכוון לשינוי דפוסים אלו. הקושי בשינוי הדפוסים הוא שהעובדים והמערכות מעוגנים לתוך דפוסים אלו, ויודעים לפעול רק לפיהם. מוטת השליטה הניהולית מתקשה מאוד לשנות את הדפוסים, ועל כן שינוי הדפוסים מחייב עבודה של התמרה ותרגום על ידי העובדים עצמם. אחד הכלים המסייעים להובלת שינוי בדפוסי הפעולה בעידן הנוכחי הוא שינוי מקביל במערכות המידע של הארגון. זה כולל שינוי בתהליכים, בטכנולוגיות, בתשתיות, באמצעי התקשורת הממוחשבת, במנגנוני התגמול והתמרוץ וכד'.
שינוי בדפוסי הפעולה מצריך שינוי בתרבות הארגונית על ערכיה, הסיפורים המכוננים שבה, הטקסים שלה, והצורה שבה היא מארגנת את האינטראקציות היומיות בארגון. למרות שלא ניתן להשפיע באופן ישיר על התרבות, ניתן לקיים פעולות רבות, מכיוונים שונים, שיעצבו מחדש את התרבות הארגונית על בסיס שינויי התפיסה ודפוסי הפעולה שמאוקלמים. זה כולל היבטים כמו שינוי באופן ההקשבה, בדיבור, בשיח, באופן ניהול ישיבות ומפגשים, בטכסים של הארגון, בשיתוף הפעולה בין הפרטים, ביחס לזמן, במוטיבציה הפנימית לעשיה, בהזדהות עם הארגון, וכד'.
מדובר כאן בשילוב של שינויים הדרגתיים באסטרטגיית הניהול והשפעתם על המבנה הארגוני. קיים קשר ישיר בין השינוי המבני והשינוי בחלוקת המשאבים, ושניהם נמצאים באופן יחסי בשליטת הנהלת הארגון. בשל כך, ניתן לנהל באופן פשוט למדי שינוי מבני, אך והוא חייב לבוא בהלימה לרבדים אחרים של השינוי. חד עם זאת, שינוי שיתמקד ברובד המבני בלבד, עשוי לא להבין את מרכיבי הבעיה ולטפל רק בסימפטומים שלה ותווצר ההזדמנות לשנות בהדרגה גם את את שיטת הניהול בארגון, שינוי שיכול להיעשות בעדינות ובשלבים תוך כדי שבוחנים את מה שנעשה ומסיקים ממנו מסקנות להמשך הדרך.
המקום בו כל השינויים מגיעים לאדם ולמקום בו נמצא האדם בקידומם או בבלימתם של השינויים כתוצאה מהפחד שלו מהם ומהשפעתם.
לא פעם שינוי ארגוני מלווה בשינויים פרסונאליים, אם כתוצאה משינויים מבניים ואם כתוצאה מהסטת משאבים ועובדים למשימות שונות. השינוי הפרסונלי עלול לערער את תחושת היציבות של חלק מן העובדים, ויש לתן את הדעת כיצד צולחים אותו באופן חכם ורגיש. מנגד, לעתים ללא שינויים פרסונליים בתפקידים הקריטיים לשינוי, יהיה קשה מאוד להוביל את המהפכה התפסיתית הנדרשת.
המשאבים נותנים כוח ובכוח משיג משאבים והשינוי משנה את האיזון של אלו.
למרות העובדה שלהנהלה שליטה רבה על תחום זה, ההשפעה של חלוקת המשאבים על ההיבטים האחרים יכולה מעצמה לשנות את הארגון ולכן מצריכה התייחסות שקולה וקשובה לצרכים. במצבים רבים, חלוקה מחודשת של המשאבים צריכה להיעשות בשלבים מתקדמים של השינוי, לאחר שכבר קיימת הבנה משותפת של הצורך בשינוי וההסתגלות שצורך זה מכתיב.
שלבי ביצוע שינוי ארגוני
הבחנה בשלושה סוגי שלבים של תהליך שינוי ארגוני
ניתן לחלק את תהליך הובלת מהלכים מערכתיים ארגוניים מורכבים המצריכים חיבור בין תפיסה חדשה למימוש בפועל, לשלושה סוגי שלבים עקרוניים.
סביב שלושת סוגי השלבים האלה מתארגנים גם היבטי השיתוף בארגון:
1. הבנה
זיהוי הכשלים, גיבוש הבנות מארגנות לבעיות ועיצוב התהליך הנדרש כדי להשתמש בהן.
2. תכנון
תרגום ההבנות לתהליכים ממשיים בארגון ולתוכנית עבודה.
3. ניהוג
יישום של תוצרי התכנון ובקרה על המעשים.
חשוב לראות את התהליך של המעבר בין שלושת השלבים הללו כחוזר על עצמו שוב ושוב ושוב ובכך יוצר את השינוי שלב אחרי שלב בצורה התפתחותית בונה.
12 השלבים ליצירת שינוי ארגוני
חלוקה: שלבים 1-3 = הבנה, שלבים 4-6 = תכנון, שלבים 7-12 = ניהוג
- הבנת המצב בהווה כפי שהוא באמת.
- זיקוק הכאבים והצרכים לכדי גיבוש רשימת בסיס לעבודה.
- פרסום הממצאים והבעיות ואיתור שותפים לדחיפות העשיה.
- הקמת מעגל תנופה מאוזן ביכולות ובהבנת הארגון, שינווט את התהליך.
- ריענון ודיוק הייעוד ובהתאם לו ניסוח הגדרה משותפת לחזון.
- תענון האסטרטגיה למימוש החזון תוך מימוש תהליכי השינוי הרגיוני הנדרש.
- הפצת הערך והברכה שבחזון לשינוי והטמעתו בלב האנשים.
- מימוש התכנון תוך העצמת כל המעורבים להשקיע בביצוע פעילות נרחבת, תוך טיפוח רוח היצירה והיוזמה תוך שחרור המוכנות לקחת סיכון ואף להיכשל.
- השגת הישגים קטנים, מידיים וברורים, בהקפדה על הזיהוי שלהם כדוגמית ראשונה מהעשייה הגדולה.
- מינוף ההישגים שהתקבלו לצורך ביצוע שינויים נוספים והשלמת התהליך המלא.
- הטמעת הגישות החדשות שהתפתחו במהלך השינוי לתוך יסודות תרבות הארגון.
- חגיגה עם כל המעורבים בעשיה, פרסום ההישגים, ניתוח הצלחות וכישלונות וחזרה להתחלה לסיבוב נוסף.
12 שגיאות המביאות לכישלון ארגונים במימוש שינוי
- לא נוצרת הקשבה למצב במלואו ואין הבנה לצרכים של אוכלוסיות שונות בארגון.
- מאפשרים לשאננות להנמיך את להבות העשיה הממשית.
- אין הדרגתיות בעשיה. מנסים לעשות יותר מדי בבת אחת ו-/או בצעדים גדולים מדי.
- לא מוקם מעגל תנופה חזק, ומאוזן, כדי שיוביל את התכנון והביצוע של השינוי.
- לא מושקע מספיק בתהליך להבנה וניסוח מדוייק של החזון.
- לא מוגדר חזון סוחף ועוצמתי הממונף לגבהים הנכונים כך שירתום רבים לעשיה.
- לא יודעים להפוך את הקשיים כסימני דרך וגורם ממריץ.
- נותנים תשומת לב מיותרת למכשולים ומאפשרים להם להסיט מהדרך.
- לא מייצרים הישגים בטווח הקצר כדי לשתול בלבבות את זרעי ההצלחה ולחזק התלהבות.
- לא מעגנים את השינויים כחלק מתרבות החברה.
- מזדרזים ומכריזים מוקדם מדי על סיום מוצלח של התהליך.
"אַל יִתְהַלֵּל חֹגֵר כִּמְפַתֵּחַ" (דברי אחאב במלך בספר מלכים א'). - לא חוגגים יחד את הסיום של כל אחד משלבי השינוי, כשהם מגיעים.